Ljubljana

Oblačno Humidity: 94%
19°C
SREDA
16°C / 27°C
ČETRTEK
17°C / 25°C
PETEK
14°C / 28°C
SOBOTA
16°C / 32°C
NEDELJA
17°C / 33°C
PONEDELJEK
18°C / 26°C
TOREK
17°C / 28°C

Večina Slovencev v letu 2024 pričakuje enako ali slabšo družbeno situacijo

V Sloveniji večina pričakuje enako slabo ali slabšo družbeno situacijo v letu 2024, zasebno pa menijo da bo njihovo življenje vsaj enako dobro kot lani, kažejo podatki Valiconove raziskave #Novanormalnost, ki so jo opravili v širši regiji. Od leta 2024 največ pričakujejo prebivalci Srbije, najbolj pesimistični so Slovenci, kažejo podatki.

Večina Slovencev v letu 2024 pričakuje enako ali slabšo družbeno situacijo

Tokratna raziskava kaže, da so najbolj zadovoljni na Hrvaškem, kjer dobra polovica oz. 55 odstotkov prebivalcev trenutno situacijo dojema kot bolj pozitivno. V ostalih državah regije, vključno s Slovenijo, so deleži nižji - približno 45 odstotkov. Večji optimizem prebivalcev Hrvaške v primerjavi z ostalimi državami v regiji so sicer zaznali že v preteklih meritvah raziskave #Novanormalnost.

Od novega leta zasebno sicer največ pričakujejo prebivalci v Srbiji, kjer slaba tretjina (32 odstotkov) prebivalcev meni, da bo življenje v novem letu boljše kot v preteklem letu. Nekoliko manj (29 odstotkov) je takih v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer je ta delež najnižji.

V Sloveniji večina (42 odstotkov) prebivalcev meni, da bo njihovo zasebno življenje vsaj enako dobro kot v letu 2023, kar je podobno kot lani, ko je ta odgovor prav tako izbrala večina, približno 40 odstotkov vprašanih. Tudi pri ostalih odgovorih so deleži precej podobni, kar pomeni, da se naša pričakovanja od lani niso bistveno spremenila.

V Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem večina zasebno prav tako pričakuje podobno situacijo kot lani. Približno tretjina (31 odstotkov) vprašanih v obeh državah meni, da bo situacija enako dobra kot lani, podoben delež pa je mnenja, da bo njihovo življenje v novem letu prav tako slabo kot v 2023, pri čemer je delež slednjih v Bosni in Hercegovini nekoliko nižji (26 odstotkov). V Bosni in Hercegovini je sicer v primerjavi z lanskim letom opaziti nekoliko več optimizma, saj se je delež teh, ki menijo da bo njihovo življenje enako dobro kot lani povečal, manj pa je takih, ki menijo, da bo njihovo življenje zasebno slabše kot lani (dobra desetina), medtem ko je bilo lani takih slaba petina.

Tudi na Hrvaškem je delež teh, ki v primerjavi s preteklim letom pričakujejo poslabšanje letos nižji kot lani, a tukaj predvsem na račun povečanja teh, ki odgovarjajo, da bo njihovo življenje enako slabo kot lani. Kljub visokim pričakovanjem, ki jih ima del prebivalcev Srbije v novem letu zasebno, pa je po drugi strani tam glede na ostale države v regiji tudi več takih, ki menijo da bo v primerjavi s preteklim letom leto 2024 slabše kot leto 2023 (16 odstotkov).

Tudi kar se tiče pričakovanj glede družbe in situacije v svetu so v novem letu najbolj optimistični prebivalci Srbije, kjer je 18 odstotkov prebivalcev mnenja, da bo situacija boljša kot lani. Podoben delež vprašanih sicer tako odgovarja tudi v Bosni in Hercegovini, nekoliko manj - dobra desetina vprašanih pa v Sloveniji in na Hrvaškem.

Večina prebivalcev v regiji je sicer mnenja, da bo družbena situacija enako slaba kot v preteklem letu, izjema so prebivalci v Sloveniji, kjer je večina prepričana, da bo družbena situacija še slabša. Na isto vprašanje je lani večina prebivalcev v Sloveniji odgovorila, da bo situacija enako slaba kot leta 2022. Delež tistih, ki ocenjujejo, da bo situacija enako slaba ali slabša kot v preteklem letu se tako letos kot lani v giblje okrog ene tretjine.

Na splošno so sicer glede družbene situacije letos bolj pesimistični tudi na Hrvaškem, kjer se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšal delež teh, ki pričakujejo, da bo novo leto boljše kot lansko, na račun povečanja teh, ki pričakujejo, da bo enako slabo kot lansko leto.

Raziskava #Novanormalnost, ki jo izvaja družba Valicon, je bila izvedena med 18. in 21. januarjem 2024 s spletno metodo anketiranja na reprezentativnih vzorcih v štirih državah regije - v Sloveniji na vzorcu 510 prebivalcev, Srbiji 512, Bosni in Hercegovini 520 in na Hrvaškem na vzorcu 512 prebivalcev.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.