Ljubljana

Megla Humidity: 94%
16°C
ČETRTEK
15°C / 25°C
PETEK
14°C / 28°C
SOBOTA
16°C / 32°C
NEDELJA
17°C / 33°C
PONEDELJEK
19°C / 30°C
TOREK
18°C / 30°C
SREDA
18°C / 31°C

Priljubljeni Kante izjemen po vrnitvi v reprezentanco

Priljubljeni N’Golo Kante je proti Avstriji ob zmagi z 1:0 osvojil nagrado za igralca tekme, saj se je na sredini igrišča izkazal v obrambnih in napadalnih nalogah, prav nikomur pa ga ni uspelo preigrati. Nagrado za igralca tekme pa je prejel tudi proti reprezentanci Nizozemske ob remiju z 0:0, kjer je ustvaril tri priložnosti za zadetek, štirikrat pa je tudi odvzel žogo nasprotniku. Francoz je na prvih dveh tekmah bil praktično vsepovsod na igrišču.

Priljubljeni Kante izjemen po vrnitvi v reprezentanco

Zanimivo je dejstvo, da je Kante povratnik v reprezentanco, saj za Francijo ni nastopal vse od junija 2022, ko je utrpel poškodbo kolena, javnost pa je bila v dvomih, ali je izkušeni Kante še na dovolj visokem ravni za francoski dres. Nagrada za igralca tekme na zadnjem srečanju proti Avstriji je povedala svoje.

N’Golo Kante je francoski profesionalni nogometaš, ki igra kot defenzivni vezist za francosko reprezentanco in savdskega prvoligaša Al Ittihad. Kante je znan po svoji delavnosti na sredini igrišča, ter po obrambnih sposobnostih in velja za enega najboljših vezistov svoje generacije.

Njegovi začetki
Kante se je rodil 29. marca v Parizu, s svojimi malijskimi starši pa je odraščal v pariškem predmestju Rueil-Malmaison. Njegova nogometna pot se je začela pri njegovih osmih letih, ko je igral za JS Suresnes, tam pa je ostal več kot desetletje, vse do leta 2010. Zaradi njegove manjše postave je veliko klubov spregledalo Kanteja, Boulogna pa je bil tisti klub, katerega ni motilo, da je Kante nekoliko nižje rasti. Njegove impresivne predstave so pritegnile pozornost večjih klubov, eden izmed njih pa je bil tudi SM Caen, s katerim je tudi podpisal pogodbo.

Klubska kariera
N’Golo Kante je klubsko kariero začel pri francoskem nižjeligašu US Boulogne leta 2012, kjer je igral eno sezono, preden se je preselil v SM Caen. V svojem novem klubu se je Kante uveljavil kot eden najboljših defenzivnih vezistov v Ligue 1, saj je bil eden ključnih mož v borbi za obstanek v njegovi prvi sezoni, v naslednji pa je ekipi pomagal do uvrstitve na sredini lestvice.

Leta 2015 je Kante za 9 milijonov evrov prestopil v Leicester City, kjer je postal ključni igralec v njihovi čudežni sezoni 2015/16, ko so osvojili naslov Premier lige. Kantejeva marljivost, vztrajnost in obrambne sposobnosti so bile ključnega pomena za uspeh Leicestra, njegove predstave pa so mu zasluženo prinesle nagrado za najboljšega igralca sezone v Premier ligi. Naslednjo sezono se je za 32 milijonov funtov preselil v London, natančneje v Chelsea, kjer je ponovno osvojil ligo. S Chelseajem je osvojil FA Cup, UEFA Ligo Europa, UEFA Ligo prvakov, UEFA Super Cup in FIFA Club World Cup. Za Chelsea je nastopal kar 7 sezon, nato pa je kot prost igralec prestopil v savdsko ekipo Al-Ittihad.

Reprezentančna kariera
Kante je prvič za francosko reprezentanco nastopil marca 2016, ko je debitiral proti Rusiji. Na svetovnem prvenstvu leta 2018 je imel ključno vlogo pri osvojitvi naslova svetovnih prvakov, ko je Francija drugič v svoji zgodovini postala svetovni prvak. Z Paulom Pogbajem sta se odlično dopolnjevala v zvezni vrsti, saj je Kante naravnan bolj obrambno, Pogba pa bolj napadalno. Kante je po svojih odličnih predstavah bil uvrščen v FIFA World Cup All Star ekipo. Zaradi poškodbe stegenske mišice je moral izpustiti svetovno prvenstvo leta 2022, ko je Francija po porazu v finalu proti Argentini osvojila odlično drugo mesto. V reprezentanco se je vrnil po skoraj dveh letih, ko je maja letos proti Luksemburgu odigral 64 minut, trenutno pa nastopa na svetovnem prvenstvu v Nemčiji.

Stil igre
Kante je dinamičen, čvrst in discipliniran igralec, najbolj pa je znan po svojih sposobnostih osvajanja žoge in svoji energiji na sredini igrišča. Ima veliko zavedanje glede svojega postavljanja na igrišču, gibanja brez žoge in sposobnosti branja igre. Sposoben je ustvarjati priložnosti tudi takrat, ko dobi žogo na svoji polovici, saj zaradi njegove energičnosti lahko preigrava nasprotnike, zaradi inteligence pa tudi najde pravilno podajo. Prav tako ga lahko vidimo vsepovsod na igrišču, tudi v poznih minutah igre.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.