Ljubljana

Oblačno Humidity: 87%
22°C
SREDA
16°C / 27°C
ČETRTEK
15°C / 25°C
PETEK
14°C / 28°C
SOBOTA
16°C / 32°C
NEDELJA
18°C / 33°C
PONEDELJEK
18°C / 27°C
TOREK
17°C / 29°C

Ukrajina in Moldavija začenjata pogajanja o vstopu v EU

Ukrajina in Moldavija bosta danes začeli pogajanja o vstopu v EU, ki pa lahko trajajo tudi več kot deset let.

Ukrajina in Moldavija začenjata pogajanja o vstopu v EU

Pogajanja se bodo začela malo več kot dve leti po vložitvi prošenj teh dveh držav za članstvo, kar sta storili v dneh po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja 2022.

EU bo danes popoldne na ločenih medvladnih konferencah z Ukrajino in Moldavijo, s čimer se bodo pristopna pogajanja uradno začela, pregledala pogajalska okvirja. Ukrajinsko delegacijo bo vodila podpredsednica vlade Olga Stefanišina, moldavsko pa premier Dorin Recean.

Okvirja opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. V vsakem od njiju je evropski pravni red razdeljen na 33 poglavij, ki so v skladu s pred nekaj leti spremenjeno širitveno metodologijo razdeljena v šest tematskih sklopov.

Kijev in Kišinjov sta prošnji za članstvo v EU vložila le nekaj dni po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, že junija istega leta so voditelji držav članic EU Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk, decembra lani pa so odobrili še začetek pogajanj z njima. Ta bi lahko trajala več let, tudi več kot deset.

Medvladni konferenci bosta potekali ob robu zasedanja ministrov držav članic, pristojnih za zadeve EU. V ospredju zasedanja, ki se ga bo udeležil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin, bodo priprave na vrh voditeljev v četrtek in petek. Pričakovati je, da bodo ministri potrdili varnostni sporazum med EU in Ukrajino, ki bi ga lahko nato podpisali v prihodnjih dneh.

Potekalo pa bo tudi zaslišanje Madžarske v okviru 7. člena pogodbe EU, ki ga je proti njej zaradi domnevnih kršitev temeljnih vrednot EU leta 2018 sprožil Evropski parlament.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.