Ljubljana

1°C
Oblačno Humidity: 83%
ČETRTEK
5°C / 11°C
PETEK
8°C / 10°C
SOBOTA
5°C / 11°C
NEDELJA
4°C / 10°C
PONEDELJEK
1°C / 10°C
TOREK
2°C / 11°C
SREDA
4°C / 13°C

Od Lige prvakov v 10 letih do dna: Štirje evropski klubi v krizi

Foto: Arhiv naročnika
Foto: Arhiv naročnika

Na začetku sezone 2013/14 so Ajax, Basel, Lyon in Schalke igrali v Ligi prvakov, najboljšem klubskem tekmovanju v evropskem nogometu. Po 10 letih pa so se znašli na dnu svojih državnih lig, Nemcem grozi celo padec v tretjo ligo.

V nogometu uspeh ne traja večno in kolo sreče se lahko vrti iz trenutka v trenutek. In morda je prav ta nepredvidljivost tista, ki ga dela enega najbolj privlačnih športov na svetu.

Če se vrnemo 10 let nazaj, so bili Ajax, Basel, Lyon in Schalke ekipe, na katere je treba računati v evropskem nogometu, z rednim sodelovanjem v celinskih tekmovanjih in nasprotniki, ki so bili zelo spoštovani. Danes je zgodba zelo drugačna in vsak od teh štirih klubov preživlja krizo, ki jih je postavila na dno svojih lig.

Ajax

Navajeni prevlade na Nizozemskem so bili v nizu treh zaporednih naslovov, ko jim je Feyenoord lani ukradel Eredivisie.

Za odhod pomembnih imen iz moštva Edson Alvarez, Mohammed Kudus, Jurrien Timber ni bilo ustrezno poskrbljeno, klubsko vodstvo je bilo oslabljeno po odhodu Marca Overmarsa in igranje na glavnega trenerja Mauricea Steijna (ki je od takrat odpuščen) ni uspelo.

V 11 tekmah so letos zmagali na le dveh. V Eredivisie niso zmagali že od prve tekme in so v območju izpada (čeprav z dvema tekmama manj).

V sezoni 2013/14 so v ligi prvakov končali za Barcelono in AC Milanom, v ligi Europa pa so izpadli v šestnajstini finala (s Salzburgom), a osvojili ligo.

Basel

Zaton švicarskega velikana se je začel že pred časom. Odkar so si leta 2017 zagotovili osmi naslov zapored, švicarski ekipi ni uspelo doseči vrha lokalne lige. Velik poraz proti zdaj veliki nogometni sili v državi Young Boys (7-1) leta 2018, je začel nazadovanje, ki so ga zaznamovali prepiri med vodstvom in trenerji.

Pandemija COVID-19 je prispevala k vzdušju, tokrat z igralci, ki trdijo, da so pod pritiskom, da se odrečejo plačam. Leta 2021, ko so rezultati postajali vedno slabši, je bil kapetan Valentin Stocker celo suspendiran, prepir s predsednikom Bernhardom Burgenerjem pa se je končal z odhodom trenerja.

Naslednjo sezono je Peter Bosz popeljal ekipo do četrtega mesta in nekaj okrevanja, a je bilo kratkotrajno. Prihod ameriškega poslovneža Johna Textorja leta 2022 se je zdel nekaj, kar bo dokončno obrnilo stvari, a stvari so še naprej strmo padale.

Klub je spet odsoten iz evropskih tekmovanj in je zdaj 18. v Ligue 1, brez zmage po devetih tekmah.

V sezoni 2013/14 so iz Lige prvakov izpadli v izločilnih bojih (z Real Sociedadom), končali pa so v četrtfinalu Lige Evropa (premagal jih je Juventus. Tistega leta so končali na petem mestu v Ligue 1.

Lyon

Dominator francoskega nogometa na začetku stoletja (s sedmimi zaporednimi naslovi med letoma 2002 in 2008) je Lyon v resnem zatonu. Po sezoni, v kateri jim po tistem izjemnem nizu ni uspelo osvojiti naslova, je klub dočakal odhod svojih glavnih zvezdnikov (Juninho in Karim Benzema) in od takrat poskuša ponovno vzpostaviti ravnovesje.

Sezona 2019/2020 se je izkazala za tisto sezono, v kateri se je po nekaj osvojenih naslovih in rednem nastopanju v evropskih tekmovanjih začelo vse razpletati. Deveto mesto je pomenilo, da so ostali brez celinskih pokalov, to pa je bila za klub najslabša sezona po letu 1997.

Naslednjo sezono je Peter Bosz popeljal ekipo do četrtega mesta in nekaj okrevanja, a je bilo kratkotrajno. Prihod ameriškega poslovneža Johna Textorja leta 2022 se je zdel nekaj, kar bo dokončno obrnilo stvari, a stvari so še naprej strmo padale.

Klub je spet odsoten iz evropskih tekmovanj in je zdaj 18. v Ligue 1, brez zmage po devetih tekmah.

V sezoni 2013/14 so iz Lige prvakov izpadli v izločilnih bojih (z Real Sociedadom), končali pa so v četrtfinalu Lige Evropa (premagal jih je Juventus). Tistega leta so končali na petem mestu v Ligue 1.

Schalke

Eden največjih klubov v nemškem nogometu, Schalke, se je zapletel v resno finančno krizo in obtičal v drugi ligi države po kratki vrnitvi v Bundesligo lansko sezono, v kateri se jim ni uspelo izogniti novemu izpadu.

Pandemija COVID-19 je bila še posebej zapletena za klub, ki je bil blizu bankrota. Zaradi naraščajočega dolga in drastičnega padca prihodkov se je klub odločil, da bo omejil plače na 2,5 milijona evrov na leto, kar je povzročilo padec kakovosti moštva.

Prvo izpadanje se je zgodilo 20. aprila 2021. Da bi bile stvari še hujše, je klub februarja 2022 izgubil pogodbo z Gazpromom, svojim glavnim investitorjem, zaradi ruske invazije na Ukrajino. Kljub temu bi se ob koncu tega leta vrnili v najvišjo ligo ... Samo da bi spet padli.

Na zadnji tekmi sezone 2022/23 je bil potrjen izpad in v tej sezoni ima klub dve zmagi v 10 tekmah. Na lestvici so 16. s sedmimi točkami, pet jih loči od območja izpada.

V sezoni 2013/14 so izpadli iz šestnajstine finala Lige prvakov, premagal jih je Real Madrid (skupno 9-2). V ligi so končali na tretjem mestu.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.