Ljubljana

Oblačno Humidity: 77%
17°C
ČETRTEK
12°C / 17°C
PETEK
11°C / 15°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 16°C
PONEDELJEK
7°C / 13°C
TOREK
6°C / 15°C
SREDA
9°C / 11°C

Bolgarija je za Slovenijo pomembna gospodarska partnerica

Država partnerica tokratnega sejma Agra je Bolgarija. Gospodarsko ministrstvo je skupaj z agencijo Spirit Slovenija pripravilo Slovensko-bolgarski poslovni forum s poslovnimi srečanji. Minister Matjaž Han je ob tem povedal, da je Bolgarija za Slovenijo pomembna partnerica, lahko pa državi naredita še nekaj korakov naprej v medsebojnih odnosih.

Bolgarija je za Slovenijo pomembna gospodarska partnerica

Slovenija je leta 2023 v Bolgarijo izvozila za skoraj 397 milijonov evrov blaga, uvozila pa ga je za 269 milijonov evrov. Skupno je blagovna menjava tako dosegla skoraj 666 milijonov evrov, kar Bolgarijo uvršča na 25. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Han verjame, da lahko tudi na podlagi poslovnih konferenc, kot je današnja, državi te številke še popravita in blagovno menjavo povečata.

Bolgarski veleposlanik Krasimir Bojanov je ob tem povedal, da je Bolgarija dober partner za gospodarsko sodelovanje. Izpostavil je predvsem kmetijski sektor, ki po njegovih besedah predstavlja štiri odstotke bruto domačega proizvoda države in daje šest odstotkov zaposlitev. Letno v kmetijstvo vložijo 4,2 milijarde evrov in proizvodnja sadja ter zelenjave ves čas raste. Bolgarija npr. izdele skoraj polovico vrtničnega olja na svetu. Imajo tudi dolgo tradicijo proizvodnje mlečnih izdelkov, še posebej jogurta.

Direktor agencije Spirit Slovenija Rok Capl pa je povedal, da bolgarski trg za Slovenijo kot izvozno usmerjeno gospodarstvo ostaja še neizkoriščen, zato si prizadevajo okrepiti sodelovanje. "Danes je na forumu 40 podjetij in več kot 50 udeležencev, kar je dober temelj za to," je menil Capl.

Dodal je, da so konec februarja izvedli izhodno gospodarsko delegacijo v Sofijo, srečanj pa se je udeležilo več kot 100 predstavnikov slovenske in bolgarske poslovne javnosti. Prepričan je, da bosta državi s tokratnim povratnim obiskom, poslovnim forumom ter vsemi prihodnjimi dogodki nadgradili sodelovanje.

Tudi Capl je omenil raznolik bolgarski kmetijski sektor. Država na področju kmetijstva in živilske industrije aktivno razvija inovativne rešitve in trajnostne prakse, je povedal.

Priložnosti za slovenska podjetja na Spiritu vidijo v farmacevtski industriji, okoljski in informacijski tehnologiji ter v zdravstvenem turizmu. Po podatkih iz baze slovenskih izvoznikov Sloexport v Bolgarijo izvaža 458 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa naj bi bilo po podatkih iz baze GVIN 96 podjetij s poreklom kapitala iz Bolgarije.

Po uradnem delu foruma so potekala dogovorjena poslovna srečanja med slovenskimi in bolgarskimi udeleženci. Na dogodku pa je Spirit Slovenija podpisal tudi memorandum o sodelovanju s sorodno bolgarsko agencijo BSMEPA za spodbuditev povezovanja podjetij obeh dežel.

Spirit Slovenija je poslovni forum pripravila skupaj z Regionalno razvojno agencijo Podravje in Pomurskim sejmom ob podpori gospodarskega ministrstva, ministrstva za zunanje in evropske zadeve, veleposlaništva Slovenije v Bolgariji, veleposlaništva Bolgarije v Sloveniji in bolgarskega ministrstva za inovacije in rast.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.