Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Prvi slovenski nanosatelit TRISAT zaključil svojo misijo

Misija prvega slovenskega nanosatelita TRISAT se je zaključila v noči iz 29. na 30. september 2024. TRISAT, ki je Sloveniji prinesel naziv "vesoljske nacije", je bil prvi nanosatelit, v celoti zasnovan, izdelan in sestavljen v Sloveniji, pod okriljem Univerze v Mariboru (UM) in slovenskega podjetja SkyLabs.

Prvi slovenski nanosatelit TRISAT zaključil svojo misijo

Satelit TRISAT je bil uspešno izstreljen 3. septembra 2020 z evropsko raketo VEGA iz Francoske Gvajane, po številnih zamudah zaradi tehničnih težav in pandemije COVID-19. Čeprav je bila misija prvotno predvidena do leta 2025, je povečana sončna aktivnost skrajšala življenjsko dobo satelita. Zračni upor, ki ga je povzročilo segrevanje zgornjih plasti atmosfere, je TRISAT prisilil, da je iztirjen leto prej, kot je bilo načrtovano. Satelit je zgorel nad Afriko 29. septembra 2024.

Dr. Iztok Kramberger, vodja projekta TRISAT, je ob zaključku misije poudaril pomen tega mejnega dosežka za slovensko znanost in tehnologijo. TRISAT je s svojimi dosežki postavil temelje za nadaljnji razvoj slovenskih vesoljskih tehnologij, kar je omogočilo globalno širitev teh tehnologij.

Misija TRISAT je kljub prezgodnjemu koncu zaznamovala preboj Slovenije v vesolje in sprožila nove, drznejše projekte. Med njimi je TRISAT-R, ki že več kot dve leti uspešno deluje v izjemno zahtevnem sevalnem okolju, ter načrtovana misija TRISAT-S, ki naj bi v začetku prihodnjega leta poletela v izjemno nizko zemljino orbito.

Ob tej priložnosti sta ekipa TRISAT in SkyLabs izrazili hvaležnost za podporo, ki so jo prejele od vesoljske pisarne na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport ter Evropske vesoljske agencije (ESA).

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.