Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Za nevarno kopičenje odsluženih vozil v Žirovnici pogojna kazen

Na kranjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za podjetnika Tomaža Lužnika, ki je obtožen kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, ker je na območju žirovniške občine neustrezno hranil večje število vozil. Krivdo je priznal, izvršil inšpekcijske odločbe in stanje saniral, tako mu je sodišče izreklo pogojno kazen.

Za nevarno kopičenje odsluženih vozil v Žirovnici pogojna kazen

Prebivalci Brega, Most in Žirovnice so več let opozarjali, da se v njihovih naseljih kopičijo odslužena vozila. Navajali so, da podjetje Tomek Tomaža Lužnika, ki deluje v strnjenem naselju, ni registrirano za dejavnost avtoodpada in skladiščenja rabljenih rezervnih delov ter da krši tudi vrsto predpisov s področja varovanja okolja in narave, saj bi se kemikalije iz odsluženih vozil lahko izcejale v zemljo.

Krajani so se glede problematike obrnili tudi na žirovniškega župana Leopolda Pogačarja. Ta je januarja lani povedal, da se kljub trudu občine stanje v desetih letih ni izboljšalo. Z zadevo se je brez uspeha ukvarjal tudi medobčinski inšpektorat, ki je o sumih kršitev obveščal pristojne državne inšpektorate za okolje in delo ter finančno upravo, policijo in druge pristojne organe.

Da bi dosegli večjo učinkovitost inšpekcijskih postopkov, so sklicali regijsko koordinacijo pristojnih služb. Pogačar je napovedal, da bo kot župan in državni svetnik storil vse, da bi se inšpekcijski postopki začeli spreminjati tako, da bi postali učinkoviti.

Zadeva se je zdaj znašla tudi na sodišču, saj je tožilstvo obtožilo Lužnika in podjetje Tomek kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Kot je navedla tožilka Renata Vodnjov, je Lužnik s kršitvijo predpisov povzročil nevarnost dejanske škode za kakovost zemlje in vode, s tem ko je na neustrezno urejenih zemljiščih zbiral pokvarjena motorna vozila in kršil uredbe o emisijah in odpadnih vodah. Kot je navedla, je iz vozil iztekalo olje in tekočina iz akumulatorjev, kar je povzročilo onesnaženje tal in podzemnih voda.

Sta pa zagovornika Lužnika in podjetja Tomek danes predložila listine, iz katerih izhaja, da je sporno zemljišče sedaj urejeno skladno z inšpekcijskimi odločbami, kar pomeni, da je zemljišče utrjeno in lovilci olj nameščeni ter da so vsi inšpekcijski postopki ustavljeni, je povedala tožilka, ki je zato predlagala izrek pogojne obsodbe. Za Lužnika je predlagala pogojno kazen osmih mesecev zapora, družbi Tomek pa pogojno denarno kazen v višini 8000 evrov s preizkusno dobo dveh let.

Kot je pojasnila Vodnjov, se je za takšen kaznovalni predlog odločila, ker je bil obdolženi pripravljen sanirati stanje, je uredil zemljišče in ni več v nobenem inšpekcijskem postopku. Hkrati pa je njeni odločitvi botrovalo tudi to, da je s priznanjem krivde prispeval k hitremu zaključku postopka, ki bi bil glede na vse okoliščine verjetno dolgotrajen.

Lužnik je namreč na današnjem predobravnavnem naroku priznal krivdo, na naroku za izrek kazenske sankcije pa zagotovil, da je uredil poslovanje, tako kot je treba. To sta z dokumenti dokazovala tudi odvetnika obtoženega.

Pregled okoljskega inšpektorata je aprila letos pokazal, da je družba Tomek v celoti izpolnila zahteve v zvezi z zbiranjem in predelavo odpadkov. Iz fotografij pa je razvidno, da je zemljišče, na katerih se zbirajo vozila, danes asfaltirano in urejeno.

Obramba je predložila tudi zapisnik požarnega inšpektorja iz avgusta lani, ki priča o tem, da so vse pomanjkljivosti odpravljene, in še sklep tržnega inšpektorja iz julija lani, da se inšpekcijski postopek ustavi, ker ni več podlage za odločanje v tem postopku.

Sodnica Nina Prosen je v izreku kazenske sankcije sledila predlagani višini kazni, o kateri sta se dogovorila tožilstvo in obramba. Vsi pa so se odrekli tudi pravici do pritožbe na izrečeno kazen.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.