Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Zbrali 117.000 pločevink za postavitev bivakov

V okviru spomladi podpisane pobude zbiranja odvrženih pločevink v slovenskih gorah so v manj kot štirih mesecih zbrali 117.000 praznih pločevink. Zbrani aluminij v obsegu dveh ton bodo v prihodnjih mesecih uporabili za izdelavo dveh bivakov, ki bosta v prihodnosti nudila trajnostno zavetje ljubiteljem slovenskih gora.

Zbrali 117.000 pločevink za postavitev bivakov

Zavezo Gorski bivaki za bele vrhove so na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, podpisali Planinska zveza Slovenije (PZS), Pivovarna Laško Union, Slopak, Talum, Impol in KOV. Na tej podlagi so na 14 lokacijah najbolj frekventnih planinskih sestopov po Sloveniji postavili posebej označene zabojnike, v katere je bilo mogoče odvreči prazne pločevinke.

Danes so partnerji projekta sporočili, da so v poletnih mesecih zbrali 117.000 praznih pločevink. "Izjemen odziv dokazuje, da lahko majhna in dosledna dejanja vodijo do znatnih vplivov na okolje, saj bo vsaka zbrana odpadna in reciklirana pločevinka postala del nečesa večjega - novega bivaka," so zapisali.

Tanja Subotić Levanič iz Pivovarne Laško Union je povedala, da v podjetju odgovornost do skupnosti in okolja izkazujejo z izvajanjem trajnostne strategije Varimo boljši svet, katere pomemben del predstavlja ohranjanje okolja ter trajnostno ravnanje z odpadki in stranskimi proizvodi po načelu krožnosti. Do leta 2040 nameravajo postati v celoti ogljično nevtralni, zato prioritetno uvajajo projekte za znižanje izpustov ogljikovega dioksida na področju okolja.

Franci Turk iz družbe Slopak pa je dodal, da so tudi sami v preteklosti vodili ozaveščevalni projekt z namenom ohraniti slovenske gore brez odpadkov. Želi si, da bi celotna skupnost ohranjala zavezo in še naprej pravilno ločevala odpadno embalažo za še bolj zeleno prihodnost.

Projekt zdaj prehaja v naslednjo fazo, v kateri bodo aluminij iz zbranih pločevink predelali in preoblikovali v materiale za bivake.

Še ta mesec bo Slopak začel s pripravo zbranega aluminija iz odpadnih pločevink, novembra bodo v Talumu izvedli taljenje aluminija v surovino, od decembra do februarja pa bo v podjetju Impol sledilo oblikovanje in razrez aluminijastih komponent. Za končno zasnovo in montažo novih bivakov bo nato poskrbela družba KOV.

Prvi bivak iz odpadnih in recikliranih pločevink naj bi po teh načrtih v slovenskih gorah postavili septembra prihodnje leto, v mesecih, ki bodo sledili, pa še drugega.

Za zdaj je znana lokacija za en bivak. In sicer ga nameravajo postaviti na lokaciji Za Akom v martuljških gorah nad Gozdom Martuljkom, je aprila za STA pojasnil predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.