Kivi je zakladnica zdravja z edinstvenimi učinki na telo

Kivi, okroglo sadje z značilno tanko rjavo skorjo, velja za enega najbolj hranljivih in zdravilnih sadežev. Poleg svojega posebnega videza in okusa je cenjen zaradi izjemnih hranilnih lastnosti, ki krepijo zdravje in pomagajo pri različnih težavah. Bogat je z vitamini, kot so C, A, E, K in B, ter minerali, med katerimi izstopajo kalij, kalcij, fosfor, magnezij in železo.

Kivi je zakladnica zdravja z edinstvenimi učinki na telo

Redno uživanje kivija pozitivno vpliva na imunski sistem, uravnava krvni tlak in prebavo ter pomaga pri zmanjševanju stresa in glavobolov. Študije so pokazale, da svež kivi lahko zniža raven trigliceridov v krvi za 15 odstotkov, kar prispeva k zdravju srca in ožilja. Prav tako spodbuja celjenje ran, ohranja zdrave kosti, zobe in dlesni ter izboljšuje absorpcijo železa. Njegove koristi se raztezajo tudi na kozmetično področje, saj z bogato vsebnostjo vitamina C in sadnih kislin pomaga zaščititi kožo pred izsušitvijo, uravnava izločanje maščob in upočasnjuje proces staranja.

Kivi lajša stres in pomirja živce, saj zaradi visoke vsebnosti vitamina C pomaga zmanjševati živčnost in tesnobo. Zdravniki ga priporočajo pred pomembnimi dogodki, kot so razgovori za službo ali sestanki, ker zmanjšuje napetost. Poleg tega je zaradi velike vsebnosti vlaknin kivi odličen pri preprečevanju zaprtja in izboljšanju prebave. Priporočljiv je kot del zdravega zajtrka, saj ga lahko kombiniramo z jogurtom, kefirjem ali musliji. Prav tako pomaga pri težavah, kot so gastritis, napihnjenost in plini.

Kivi je idealno sadje za hujšanje, saj vsebuje veliko vode, a malo kalorij. Deluje kot naravni diuretik, ki pomaga izločati odvečno tekočino iz telesa in prispeva k uravnavanju telesne teže. Prav tako izboljšuje krvni obtok, saj maščobne kisline omega 3 in 6 ter vitamin E preprečujejo zgoščevanje krvi in zmanjšujejo tveganje za trombozo, srčne napade in poškodbe možganov. Minerali v kiviju, kot sta magnezij in kalij, krepijo kosti, zobe in nohte, hkrati pa izboljšujejo delovanje živčnega in mišičnega sistema.

Kivi je posebej priporočljiv za krepitev imunskega sistema. Vitamin C in folna kislina pomagata povečati nastajanje belih in rdečih krvnih celic ter protiteles, ki ščitijo pred virusnimi boleznimi. Prav tako izboljša stanje anemije, saj omogoča boljšo vezavo železa v telesu. Ljudem, občutljivim na UV sevanje, pa kivi zaradi vsebnosti luteina nudi dodatno zaščito pred škodljivimi vplivi sončne svetlobe.

Kljub številnim prednostim pa kivija ne priporočajo ljudem, ki imajo težave z ledvicami, saj lahko sproži nastajanje kamnov. Prav tako naj bodo previdni majhni otroci, ki naj uživajo kivi le v zmernih količinah. Sadje je še posebej koristno za nosečnice, saj zaradi folne kisline in vitaminov skupine B spodbuja pravilen razvoj ploda.

Kivi je resnično vsestranski sadež, ki z rednim uživanjem lahko izboljša zdravje in dobro počutje, hkrati pa predstavlja naravno rešitev za številne težave sodobnega človeka.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Priljubljeno

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.