Ljubljana

Oblačno Humidity: 71%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Nov objekt Dolenjska in Bela krajina avtonomni pri predelavi odpadkov

Na novinarski konferenci v Novem mestu so župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, direktor podjetja CeROD Albin Kregar in direktor podjetja CERO-DBK Robert Novak predstavili nov objekt za mehansko in biološko obdelavo odpadkov, ki se nahaja ob Centru za ravnanje z odpadki v Leskovcu pri Brusnicah.

Nov objekt Dolenjska in Bela krajina avtonomni pri predelavi odpadkov

Gradnja, vredna 7,5 milijona evrov, je nadomestila prejšnji projekt izgradnje objekta za predelavo odpadkov CEROD II, ki je bil načrtovan pred desetimi leti, vendar je bil prekinjen zaradi zapletov pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja in zamud, ki so ogrozile sofinanciranje iz sredstev EU.

Z zmanjšanjem vrednosti investicije iz prvotnih 32 milijonov evrov so deset dolenjskih in belokranjskih občin uspele zgraditi objekt za bistveno nižjo ceno. Nov objekt, ki bo z letno zmogljivostjo obdelave 25 tisoč ton odpadkov začel delovati v novembru s poskusnim enoletnim obratovanjem, bo omogočil Dolenjski in Beli krajini avtonomno predelavo odpadkov. Investicija bo povečala učinkovitost ravnanja z odpadki v regiji in znižala cene predelave ter odlaganja odpadkov v primerjavi s slovenskim povprečjem.

V objektu, ki bo upravljalo podjetje CERO-DBK in se nahaja ob odlagališču CeROD, bo potekala obdelava mešanih komunalnih odpadkov, kosovnih odpadkov ter ločeno zbranih biološko razgradljivih gospodinjskih odpadkov. Kapaciteta predelave 25 tisoč ton je več kot dovolj za potrebe skoraj 100 tisoč prebivalcev sodelujočih občin. Investicija je bila delno financirana s 6 milijoni evrov kredita SID banke, preostali del pa so občine sofinancirale z 1,66 milijona evrov.

Kljub nižjim stroškom izvedbe projekta v primerjavi s prekinjenim projektom CEROD II končna vrednost slednjega še ni znana, saj so v teku sodni postopki z izvajalcema, ki tožita občine za izgubljeni dobiček. Z novim objektom se bodo zmanjšale količine odloženih odpadkov in skrajšale logistične poti, kar bo pripomoglo k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter povečanju prispevka lokalnih skupnosti k varovanju narave. Mestna občina Novo mesto in druge sodelujoče občine bodo s tem pridobile še dodatne prednosti pri ravnanju z odpadki v Leskovcu, ki se ponaša z največjim prostim odlagalnim volumnom v Sloveniji.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.