Na Blejskem jezeru bodo znova zažarele lučke v jajčnih lupinah

V okviru Blejskega poletja bodo na Blejskem jezeru danes zvečer zažarele lučke v jajčnih lupinah. Letos jih bo na vodi približno 10.000. Zasluge za to ima domačin iz vasi Grad na Bledu Andrej Vidic, ki t. i. blejske lučke letos pripravlja že enainpetdesetič zapored.

Na Blejskem jezeru bodo znova zažarele lučke v jajčnih lupinah

Blejske lučke so pravzaprav jajčne lupine, napolnjene z voskom in stenjem, ki jih Andrej Vidic izdeluje vse od pozne zime oziroma zgodnje spomladi. Za njihovo izdelavo je potrebno posebno znanje in veščine, poseben izziv pa je tudi pridobivanje jajčnih lupin. Jajca je namreč treba ubiti na prav poseben način, da se jih lahko napolni s stenjem, poudarja Romana Purkart, ki na Turizmu Bled skrbi za odnose z javnostmi.

Ko mojster Vidic jajčne lupine napolni z voskom in stenjem, jih razdeli v posebne posode oziroma platoje, zatem pa jih prostovoljci razvozijo po jezeru. Prižgejo jih, ko so na vodi, približno 200 do 300 metrov od obale.

"Pri tem morajo zelo paziti na jezerske tokove, da voda lučk ne bi zanesla preblizu Blejskemu otoku ali na drugo stran jezera, ampak da ostanejo pred jezersko promenado, kjer so z obale dobro vidne," poudarja Purkart.

V sam dogodek so vpeti tudi blejski potapljači oziroma člani Društva za podvodne dejavnosti Bled, ki bodo v nedeljo lučke odstranili z jezera.

Mojster Vidic jajčne lupine dobiva v družbi Conditus, v katerem izdelujejo tudi slovito blejsko kremno rezino, to pa pomeni, da se "jajce za Bled uporabi dvakrat, enkrat za kremo za kremšnite in drugič za to, da zagori kot lučka na jezerski gladini," še pravi Purkart, ki izpostavlja še, da so blejske lučke pomemben del tamkajšnje lokalne tradicije.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.