Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Banke s kampanjo za ozaveščanje o spletnih prevarah

Članice Združenja bank Slovenije so ob porastu spletnih prevar pripravile kampanjo, s katero želijo okrepiti zavedanje javnosti o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah. namen kampanje je, da bi uporabniki bančnih storitev uspešneje zaznali poskuse prevar in jih pravočasno tudi preprečili. Kampanja bo stekla 12. junija.

Banke s kampanjo za ozaveščanje o spletnih prevarah

Z razvojem novih tehnologij in širjenjem digitalizacije na vsa življenjska področja so v porastu tudi različne spletne prevare. "Z uporabo sodobnih tehnologij in umetne inteligence bodo kibernetske prevare postale še bolj sofisticirane in bodo zelo usmerjeno ciljale ter zlorabljale človekovo ranljivost. Vse z namenom goljufanja in kraje denarja," so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v združenju bank.

Ob tem so navedli podatke nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, da je leta 2021 skupni znesek finančne škode obravnavanih incidentov v Sloveniji znašal 1,45 milijona evrov.

Članice združenja bank Slovenije so zato pripravile vseslovensko kampanjo, s katero bodo javnost z namenom, da bi uporabniki bančnih storitev uspešneje zaznali poskuse prevar in jih pravočasno tudi preprečili, ozaveščale o kibernetskih tveganjih in spletnih prevarah. "Dejstvo namreč je, da za varnost pri spletnem poslovanju lahko največ naredi vsak posameznik sam," so poudarili.

V kampanji tako uporabnike bančnih storitev pozivajo, naj prek elektronske pošte, SMS-sporočila ali telefonskega klica nikoli ne posredujejo osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko. Prav tako naj na povezavah, poslanih prek elektronske pošte ali SMS-sporočil, nikoli ne vpisujejo osebnih podatkov ali gesel za vstop v elektronsko ali mobilno banko.

Sumljiva sporočila, ki jih domnevno prejmejo s strani banke, naj uporabniki preverijo s svojo banko ali hranilnico, najbolje pa je, da jih nemudoma zbrišejo, svetujejo na združenju bank.

Med nasveti za večjo varnost na spletu predlagajo še pogosto menjavo gesel, izogibanje avtomatskemu shranjevanju gesel v spletnih brskalnikih, zaščito računalnikov s protivirusnimi programi in požarnimi zidovi ter spletno kupovanje preko preverjenih trgovin.

Kampanja bo stekla v ponedeljek, 12. junija, ponovili jo bodo tudi jeseni. Poleg s TV-oglasom bodo javnost nagovarjali tudi prek plakatov in spletnih oglasov, ki s sporočili posnemajo najuspešnejše taktike spletnih goljufov.

Dodatne vsebine bodo na voljo prek spletne strani pazi.se.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.