Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

V Združenju bank Slovenije opozarjajo na ustrezno uporabo spletnih aplikacij in naprav

V Združenju bank Slovenije ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta opozarjajo na ustrezno uporabo vseh aplikacij in naprav, ki so del vsakdanjika. V okviru spletne kampanje Pazi.se izpostavljajo, da je ozaveščanje o varnosti na spletu nujno, in pozivajo k vključitvi teh vsebin v obvezne učne predmete osnovne in srednje šole.

V Združenju bank Slovenije opozarjajo na ustrezno uporabo spletnih aplikacij in naprav

V sporočilu za javnost so opozorili, da sta tako imenovano ribarjenje za občutljivimi in osebnimi podatki (phishing) ter investicijske prevare v porastu, oškodovanja pa so zelo visoka.

Phishing, torej prevara, v okviru katere goljuf pridobi denimo uporabniška gesla, se lahko začne s sporočilom, poslanim prek aplikacij Viber, WhatsApp ali Messenger. Poslala naj bi ga banka oziroma ponudnik določene spletne storitve, denimo Microsoft. V njem uporabnika obvestijo, da mora zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti vnesti svoje osebne podatke. "Gre za lažno spletno stran, ki je lahko skoraj identična strani legitimnega ponudnika. Če na njej vpišete svoje geslo in druge podatke za dostop, jih boste posredovali spletnemu goljufu," so opozorili na spletnem mestu Pazi.se.

Pri investicijskih prevarah spletni goljufi pokličejo uporabnika in se mu predstavijo kot uslužbenci menjalnic kriptovalut. Zagotovijo mu, da ga v virtualni denarnici čaka nekaj tisoč evrov, pogoj za izplačilo pa je namestitev programa za oddaljen dostop na računalnik ali telefon. Ko mu uporabnik to omogoči, prevaranti prevzamejo upravljanje z njegovim računalnikom in vstopijo v spletno banko, s katere poberejo denar.

V združenju so še opozorili, da je slaba polovica vprašanih v javnomnenjski raziskavi o ozaveščanju javnosti glede tveganja o spletnih prevarah, ki jo je lani za združenje izvedla agencija Ninamedia, odgovorila, da nikoli ne menja svojih gesel ali PIN številke svoje kartice.

Menijo, da je nujno, da uporabniki postanejo ustrezno digitalno pismeni, kar bi med drugim lahko pri naši mlajši generaciji dosegli z vključitvijo vsebin v obvezne učne predmete v osnovne in srednje šole.

Opozarjajo še, naj uporabniki z nikomer ne delijo osebnih podatkov, gesel za dostop do računov ali aplikacij in številke bančnega računa. Poleg tega je pomembno, da uporabljajo kompleksna gesla, ki jih je težko uganiti.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet. Znotraj nje od leta 2005 deluje tudi Safe.si. V Sloveniji so dan prvič praznovali leta 2006, kot glavni koordinator za Slovenijo pa so ga na Safe.si razširili na ves februar, ki so ga poimenovali mesec varne rabe interneta.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.