Letos prvič Teden slovenske hrane
Že lani so stanovske organizacije čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug naslovile pobudo na vlado, s katero so želele spodbuditi odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika. Pobuda je bila namenjena razširitvi obeleževanja dneva slovenske hrane v celoten Teden slovenske hrane.
V sklopu Tedna slovenske hrane, ki poteka med 13. in 19. novembrom 2023, se spodbuja, da se tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin ponosno vključijo v jedilnike, ne glede na to, ali gre za javne ustanove, gostilne ali domače kuhinje. Cilj je, da vsak obrok odraža raznolikost in bogastvo slovenskih polj, vrtov, travnikov, pašnikov, trajnih nasadov in gozdov.
Projekt želi okrepiti slovensko podeželje, gospodarstvo ter ohranjati slikovite krajine in biotsko raznovrstnost. To naj bi zagotovilo zdravo prihodnost za vse generacije. Na ta način se želi spodbuditi odgovorna prehranska veriga od njive do krožnika.
V okviru Tedna slovenske hrane, ki bi se odvijal vsak tretji teden v novembru, bi vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialnovarstvene in druge javne ustanove vključile lokalne pridelke, jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živila slovenskega porekla v svoje jedilnike. S spremljajočimi dejavnostmi bi spodbujali izbiro pridelkov in živil slovenskega porekla, zdrav življenjski slog, odgovoren odnos do hrane, pridobivanje znanja o pripravi jedi ter ohranjanje slovenske kulinarične dediščine.
Vsa te prizadevanja so rezultat sodelovanja različnih stanovskih organizacij, vključno s Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije, Zvezo slovenske podeželske mladine, Zvezo kmetic Slovenije, Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Ekoci – eko civilno pobudo Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen ter gibanjem Rajski vrt. Skupaj si prizadevajo za trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika, ki bo koristila vsem generacijam.