Letošnja letina oljnih buč dobra

Letošnja sezona oljnih buč je za slovenske pridelovalce prinesla odlično letino, bistveno boljšo od prejšnjega leta. Pridelava se je po ocenah specialista za poljedelstvo in ekološko kmetovanje Boštjana Ferenčaka pri Kmetijsko gozdarskem zavodu v Murski Soboti dvignila za približno tisoč kilogramov suhih semen na hektar, kar je velik dosežek.

Letošnja letina oljnih buč dobra

Povprečni pridelki so letos dosegli 600 do 700 kilogramov suhega semena na hektar, medtem ko so zaradi neugodnih razmer v lanskem letu znašali le med 200 in 400 kilogrami na hektar.

Po Ferenčakovih besedah je k izboljšanju pridelka pripomogla dovoljena uporaba novih fungicidov, ki so omogočili zdravo rast že od začetka sezone. Pridelava oljnih buč je potekala hitro, saj je zgodnja pomlad pospešila celoten proces, intenzivno spravilo pa se je začelo že avgusta. Letos so bile oljne buče posajene na približno 4200 hektarjih, pri čemer se večina pridelave nahaja v Pomurju.

Po spravilu semena takoj posušijo, kar zagotavlja kakovostno pridelavo bučnega olja, enega izmed prepoznavnih slovenskih kulinaričnih izdelkov. Olje pridobivajo s hladnim stiskanjem, ki ohranja naravno aromo in hranilne snovi, ali s tradicionalnim stiskanjem praženih semen, kar olju doda močnejši okus in značilno temno zeleno-vijolično barvo.

Na kmetiji Jančar v Črešnjevcih, kjer buče pridelujejo na treh hektarjih, so letos pridelali povprečno 800 kilogramov suhega semena na hektar. Kmetija, ki jo vodi Jerneja Jančar, ponuja poleg bučnega olja še druge lokalne izdelke, kot so sončnično olje, med in ajdova moka. Jančarjeva poudarja, da svežino olja zagotavljajo z rednim mesečnim stiskanjem. Kmetija vse več pridelka posveča tudi dekorativnim bučam, ki v času pred nočjo čarovnic privabijo številne kupce.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.