Ljubljana

Oblačno Humidity: 89%
11°C
NEDELJA
9°C / 15°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
7°C / 15°C
SREDA
7°C / 15°C
ČETRTEK
8°C / 15°C
PETEK
7°C / 16°C
SOBOTA
9°C / 12°C

Đokovićeva odpoved, slovo Serene Williams, Slovenci zadržani na OP ZDA

V ponedeljek se bo začel zadnji teniški grand slam sezone v New Yorku. Glavna tema pogovorov pred odprtim prvenstvom ZDA sta vnovična odsotnost srbskega zvezdnika Novaka Đokovića ter tekmovalno slovo ene največjih igralk v zgodovini, domačinke Serene Williams. Slovenski igralci in igralke v New York prihajajo s slabšo popotnico.

Đokovićeva odpoved, slovo Serene Williams, Slovenci zadržani na OP ZDA

Slovenski tenis na najvišji ravni v zadnjih mesecih ne doživlja najboljšega obdobja. Temu je botroval predvsem covid-19, ki je v času priprav na OP ZDA ponagajal najboljšima slovenskima igralkama, Kaji Juvan in Tamari Zidanšek.

Obe sta morali spremeniti potek priprav, po vrnitvi na igrišča pa sta se ta teden že po prvem krogu poslovili s turnirja v Granbyju v Kanadi. Juvanova je izgubila proti 646. igralki sveta, 17-letni Kanadčanki Cadence Brace, Zidanškova pa je morala priznati premoč bolj uveljavljeni Ukrajinki Marti Kostjuk.

Tekmovalni ritem pred enim od štirih najpomembnejših turnirjev v sezoni posledično ni pravi, a je vsaj ples kroglic obema Slovenkama namenil premagljivi tekmici v prvem krogu. Juvanova se bo pomerila z eno od kvalifikantk, Zidanškova pa z domačinko Elizabeth Mandlik, 144. igralko sveta, ki je dobila posebno povabilo organizatorjev.

Za Bedeneta zadnji grand slam, glavni up Andreja Klepač

V moški konkurenci bo kot edini Slovenec nastopil Aljaž Bedene, ki ima zaščiteni ranking, in se po koncu sezone poslavlja od profesionalnega tenisa. V zadnjem času ni veliko igral in zabeležil pet zaporednih porazov. Tudi sam se je v zadnjih 14 mesecih precej ukvarjal s covidom-19 in posledicami te bolezni, nato pa v tej sezoni naznanil slovo od tekmovalnega športa. Letos je precej padel po lestvici in trenutno zaseda 343. mesto na lestvici ATP. Žreb mu je v prvem krogu namenil Argentinca Pedra Cachina, 66. igralca sveta in specialista za peščeno podlago.

Tekmovalno utegne najvišje poseči 36-letna Andreja Klepač, ki jo čakajo nastopi v dvojicah. S Čilenko Alexo Guarachi bosta predvidoma 14. nosilki, na ameriško-kanadskih igriščih s trdo podlago pa sta v zadnjih tednih vknjižili hitro slovo po prvem krogu Cincinnatija ter četrtfinalni nastop v Torontu.

Med ženskimi dvojicami bo nastopila tudi Zidanškova, ki bo združila moči z Madžarko Panno Udvardy, medtem ko je med rezervami v dvojicah Dalila Jakupović, ki pa si le stežka lahko obeta nastop v glavnem delu žrebu. V prvem krogu kvalifikacij za posamični turnir pa jo je izločila 15-letna domačinka Valerie Glozman.

Đokovićevo upanje do zadnjega

Zvezdniški del OP ZDA bo tokrat okrnjen, saj Srb Novak Đoković zaradi v sredo posodobljenih pravil Ameriške agencije za nadzor in preprečevanje bolezni ne bo smel igrati. To bo že drugi grand slam v sezoni, ki ga bo 35-letni Beograjčan izpustil, potem ko so ga avstralske oblasti tik pred začetkom OP poslale nazaj v Srbijo.

Rahljanje ukrepov v zvezi z okužbami z novim koronavirusom v ZDA še niso posegle na področje necepljenih tujih potnikov v državo, zaradi česar bo moral nekdanja številka ena pot do 22. naslova iskati na katerem od turnirjev velike četverice v prihodnjih letih.

Đoković ima sicer številne podpornike, ki so izrazili željo po Srbovem nastopu v New Yorku, med njimi so tudi visoki politični predstavniki, v svetu tenisa pa med drugimi tudi domačina John McEnroe in Taylor Fritz ter lanski zmagovalec OP ZDA Rus Danil Medvedjev in finalist Rolanda Garrosa Norvežan Casper Ruud.

Kar se tiče odsotnosti, v New Yorku ne bo poškodovanega Nemca Alexandra Zvereva, ki po okrevanju po hudi poškodbi gležnja v polfinalu OP Francije še ni pripravljen na napore v dvobojih na tri dobljene nize. Tudi 41-letni Švicar Roger Federer na svoj prvenec v tej sezoni še čaka, najavil pa ga je na Laverjevem pokalu konec septembra. Bo pa nastopil zmagovalec OP ZDA 2020, Avstrijec Dominic Thiem, ki je tako kot Američanka Venus Williams, prejel posebno povabilo organizatorjev.

Tega ne potrebuje španski as Rafael Nadal, ki bo v New Yorku naskakoval 23. naslov za grand slam, od tega peti na OP ZDA in tretji letos. Španec je imel po predaji pred polfinalom Wimbledona še nekaj težav s trebušno mišico, tekmovalno pa se je vrnil v Cincinnatiju, kjer je v prvem nastopu izpadel proti kasnejšemu zmagovalcu, Hrvatu Borni Ćoriću.

Poleg 36-letnega Majorčana na stavnicah najvišje kotirata še Medvedjev in španski mladenič Carlos Alcaraz. Tu sta še Avstralec Nick Kyrgios in Grk Stefanos Cicipas.

Slovo Serene Williams

V ženski konkurenci bo veliko odvisno od forme prve igralke sveta, Poljakinje Ige Swiatek. Slednja sicer po porazu v Wimbledonu ne kaže tako prepričljivih predstav kot ob pohodu do naslova na Rolandu Garrosu. Vseeno pa bo glede na stanje na lestvici izrazita favoritinja. Za njo pa je krog kandidatk za zmago zelo razširjen, med drugimi so tu Romunka Simona Halep, zmagovalka Wimbledona Jelena Ribakina, ki zastopa Kazahstan, ter številne druge.

Med favoritinjami ni Serene Williams, ki se prav na domačem OP poslavlja od tenisa. Štiridesetletnica je s 23. osvojenimi grand slami najuspešnejša igralka odprte ere (od aprila 1968), v tej sezoni pa je odigrala le štiri dvoboje in le enega od teh dobila.

Sprva se je zdelo, da bo njena naslednica postala Japonka Naomi Osaka, a je tudi zaradi psihičnih težav 24-letnica nekoliko zastala na poti do morebitne prevlade v ženskem tenisu. Dvakratna zmagovalka tega turnirja (2020, 2018) bo v New Yorku nepostavljena, branilka naslova pa bo Emma Raducanu. Britanka vse od presenetljive zmage na OP ZDA še ni našla prave forme.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.