Ljubljana

Slab dež Humidity: 94%
11°C
NEDELJA
8°C / 16°C
PONEDELJEK
8°C / 16°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
8°C / 15°C
ČETRTEK
8°C / 13°C
PETEK
7°C / 19°C
SOBOTA
12°C / 15°C

Švicarske teniške igralke osvojile prvo krono v pokalu BJK

Švicarke so osvojile naslov v teniškem pokalu Billie Jean King, ki se je končal v Glasgowu. Švicarke so v tretjem finalnem nastopu lovile sploh prvo lovoriko, Avstralke pa so v 19. finalu igrale za osmi naslov. Za Švico sta zmagali Jil Teichmann in Belinda Bencic.

Švicarske teniške igralke osvojile prvo krono v pokalu BJK

Obe finalistki sta si zagotovili tudi nastop na zaključnem turnirju pokala BJK prihodnje leto, Velika Britanija in Češka, poraženi polfinalistki, pa se bosta aprila merili v play-offu.

Slovenska ženska reprezentanca, ki je v Velenju presenetila Kitajsko s 3:1 v zmagah, bo v finalu kvalifikacij za zaključni turnir igrala z Romunijo. Dvoboj bo 14. in 15. aprila 2023 v Sloveniji, je določil žreb v Glasgowu.

Po njem je potekal finalni obračun pokala, Jil Teichmann je najprej premagala Storm Sanders s 6:3, 4:6 in 6:3, nato še Belinda Bencic Ajlo Tomljanović s 6:2 in 6:1.

Jil Teichmann, 35. igralka sveta, je v uvodnem obračunu gladko dobila uvodni niz, v drugem pa je Storm Sanders, ki je šele na 237. mestu svetovne letvice, vzpostavila ravnotežje. Švicarka je z drugo dvojno napako izgubila servis v deseti igri in s tem tudi drugi niz, čeprav je tik pred tem še rešila tri zaključne žogice Avstralke.

Izenačen je bil tudi uvod tretjega niza, a je v zaključku Jil Teichmann dobila niz s 6:3. Belinda Bencic, 12. na lestvici WTA, je še hitreje kot Tichmann dobila prvi niz ter v drugem proti 33. igralki svetovne lestvice povedla s 3:1. Odtlej ni več izgubila igre.

V sobotnem polfinalu so Avstralke z 2:1 v zmagah ugnale Veliko Britanijo, Švicarke pa so z dvema zmagama med posameznicami predčasno premagale Češko.

Švica je lani igrala v finalu in izgubila proti Rusiji (0:2), ki ji je letošnjo udeležbo Mednarodna teniška zveza (ITF) zaradi vojaškega napada na Ukrajino prepovedala. Švicarke so v finalu igrale tudi leta 1998, a takrat še v pokalu Fed premoč priznale Španiji.

Avstralke so sedemkrat slavile v pokalu Fed, a nazadnje leta 1974. V finalu so igrale še enajstkrat, po 26-letni suši tudi leta 2019, ko so izgubile proti Franciji.

Avstralke so za nastop v finalu prejele 1,16 milijona evrov, Švicarke pa so za zmago v žepe pospravile 1,93 milijona evrov.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.