Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Eno leto po napadu Hamasa na Izrael: poziv k miru in zaščiti civilistov

Mineva eno leto od napada Hamasa na Izrael, ki se je zgodil 7. oktobra 2023, in sprožil spiralo nasilja na Bližnjem vzhodu, s katastrofalnimi humanitarnimi posledicami, predvsem za ženske in otroke. Slovenija odločno obsoja vsakršno nasilje in hkrati poziva k zaščiti civilistov, zagotavljanju humanitarne pomoči ter k uresničitvi rešitve dveh držav, ki je ključna za mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Eno leto po napadu Hamasa na Izrael: poziv k miru in zaščiti civilistov

Slovenija je zavezana spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, kar velja brez izjeme in brez dvojnih meril. Te vrednote so temelji mednarodnega reda, ki so ga države po drugi svetovni vojni vzpostavile z namenom, da bi preprečile ponovitev podobnih grozot. V tem duhu je ministrica Tanja Fajon ob obletnici poudarila: "Na žalost smo že eno leto priča vojni, v kateri je življenje izgubilo na deset tisoče ljudi. Razmere v Gazi se ne umirjajo – ravno nasprotno, vojni in krepitvi konflikta ni videti konca."

Ministrica je ob tem opozorila, da mora mednarodna skupnost ukrepati odločneje. To vključuje prekinitev ognja, uresničitev rešitve dveh držav ter oblikovanje politične rešitve, ki bo spoštovala pravice in zagotavljala varnost tako Izraelcev kot Palestincev, ter hkrati odpravila temeljne vzroke konflikta. "To je predpogoj za trajni mir v regiji. Ljudje na obeh straneh si zaslužijo mir in varnost," je še poudarila. Fajonova je dodala, da je potrebno ukrepati takoj, saj se konflikt v regiji nevarno širi. Ob tem je ponovno pozvala vse strani, naj delujejo v smeri umirjanja razmer in se vzdržijo nadaljnjih dejanj, ki bi lahko še poslabšala razmere.

Slovenija od začetka konflikta 7. oktobra 2023, tudi kot članica Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov, usmerja diplomatske napore v iskanje trajne in pravične rešitve za Bližnji vzhod. Pomemben korak na tej poti je bilo tudi priznanje Palestine, ob tem pa Slovenija nenehno spodbuja druge države, da sledijo njenemu zgledu.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.