Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Na Univerzi v Ljubljani že tretjič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka: 10.000 USD za najboljše znanstvene objave študentov

Na Univerzi v Ljubljani so že tretjič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov prve in druge stopnje študija v Sloveniji. Namen nagrad je spodbujanje znanstvenih objav študentk in študentov in še večje vključevanje v raziskovalno delo. Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta UL in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija – ASEF.

Na Univerzi v Ljubljani že tretjič podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka: 10.000 USD za najboljše znanstvene objave študentov

Prof. dr. Uroš Seljak, profesor na Oddelku za fiziko na Univerzi Kalifornije, Berkeley, alumen UL in mentor na Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji – ASEF, je leta 2021 prejel prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za ključen prispevek k raziskavam v kozmologiji. S svojim delom nagrade – 150.000 ameriškimi dolarji – je ustanovil nagradni dobrodelni sklad za študente prve in druge stopnje, s katerim v obliki nagrade dr. Uroša Seljaka v znesku 10.000 ameriških dolarjev vsako leto podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentk in študentov, ne glede na to, na katerem slovenskem visokošolskem zavodu študirajo.

Nagrado dr. Uroša Seljaka so letos prejeli Manca Lunder z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani za članek z naslovom Cold atmospheric plasma for surface disinfection: a promising weapon against deleterius meticillinresistant Staphylococcus aureus biofilms (mentor. izr. prof. dr. Rok Fink), Jer Pelhan s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani za članek z naslovom DAVE – A Detect-and-Verify Paradigm for Low-Shot Counting (mentor dr. Matej Kristan) in Zala Korenjak z Instituta “Jožef Stefan” za članek z naslovom Smectic and Soap Bubble Optofluidic Lasers (mentor doc. dr. Matjaž Humar).

Pohvale so prejeli Marta Leban s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani za članek z naslovom Determination of linearized pDNA template in mRNA production process using HPLC (mentor doc. dr. Jurij Trontelj), Ema Mlinar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani za članek Determining cosmological growth parameter for stellar-mass black hole (mentor prof. dr, Tomaž Zwitter), Anja Neža Šmid z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani za članek z naslovom Effects of Oral Iron Supplementation on Blood Iron Status in Athletes: A Systematic Review, Meta Analysis and Meta Regression of Randomized Controlled Trials (mentorica dr. Petra Golja), in Valentin Vogrinčič z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani za članek z naslovom Phytosulfokine alpha enhances regeneration of transformed and untransformed protoplasts of Brassica oleracea (mentorica izr. prof. dr. Jana Murovec).

Podelitve se je prvič udeležil tudi prof. dr. Uroš Seljak. “Veseli me, da se je glas o nagradi razširil in da vsako leto prejmemo več kakovostnih prijav. Hkrati nas to spravlja v zadrego, saj je nagrada omejena le na tri prejemnike. Dilemo smo rešili salomonsko; tako, da podeljujemo tudi pohvale. Čestitam vsem nagrajencem in prejemnikom pohval in jim želim veliko uspeha še v prihodnje.” Poudaril je tudi pomen mentoric in metorjev, ki običajno predlagajo najboljše objave, pri spodbujanju raziskovalnega dela študentk in študentov.

Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, je poudaril, da ima sklad dr. Uroša Seljaka izjemno pomembno vlogo pri krepitvi znanstvenih potencialov mladih v Sloveniji in opogumljanju k reševanju sodobnih izzivov. »Izzive, pred katerimi stojimo kot posamezniki, kot narodi in kot globalna skupnost, ni malo, rešili pa jih bomo lahko le z veliko znanja in prenosom tega znanja v celotno družbo. Za izgradnjo boljšega sveta moramo resnično postati družba znanja, nosilci te nove družbe znanja pa so lahko le izobraženi mladi ljudje, ki razumejo probleme in vedo, kako se jih rešuje, kako se ustvarja novo znanje, ter tudi, kako se lahko in mora takšno znanje uporabiti za koristi celotnega človeštva.«

Člani strokovne komisije za nagrado dr. Uroša Seljaka – predsednik komisije, prof. dr. Simon Horvat z Biotehniške fakultete UL, donator dr. Uroš Seljak, dr. Klementina Fon Tacer s Tehnične univerze v Teksasu, dr. Veronika Fikfak z University College v Londonu, dr. Andrej Košmrlj z Univerze v Princetonu, prof. dr. Marta Verginella s Filozofske fakultet UL, prof. dr. Maruša Bradač s Fakultete za matematiko in fiziko UL – ki zastopajo različne raziskovalne vede, kot so naravoslovje, tehnika, biotehnika, humana ali veterinarska medicina, družboslovje in humanistika, so letos izbirali med 22 prijavami.

Predsednik komisije. prof. dr. Horvat, je povedal, da je bilo delo komisije zaradi zelo kakovostnih prijav in izjemno zanimivih tem zelo zahtevno, in vse mlade raziskovalke in raziskovalce, ki letos niso prejeli nagrade ali pohvale, spodbudil k ponovnem sodelovanju. »Naj bo ta nagrada simbol moči znanosti in opomnik vsem nam, da skupaj gradimo boljšo prihodnost z njeno pomočjo. Tako ambiciozne in predane bodoče znanstvenike in znanstvenice z drznimi idejami in etično ter moralno držo pri svojem delu, kot so kandidati za nagrado dr. Uroša Seljaka, bomo v prihodnje potrebovali še več. Sploh v svetu, ki se zdi vse bolj zmeden glede pomena znanosti, ko gre za dobrobit človeštva in planeta nasploh,« je svoj nagovor sklenil prof. dr. Horvat.

Nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentk in študentov so prvič podelili leta 2022.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.