Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Slovenija dejavna na mednarodnem področju glede pravic starejših

Na mednarodni dan starejših, ki ga obeležujemo 1. oktobra, Slovenija izpostavlja pomen krepitve zaščite starejših na globalni ravni. Letošnja tema dneva je "Dostojno staranje: Pomen krepitve sistemov oskrbe in podpore za starejše po vsem svetu." Zaradi demografskih sprememb in podaljševanja življenjske dobe si Slovenija že vrsto let prizadeva za umestitev varstva človekovih pravic starejših v mednarodne pravne okvire.

Slovenija dejavna na mednarodnem področju glede pravic starejših

Na mednarodnem parketu je Slovenija prepoznavna predvsem z aktivnostmi v okviru Organizacije združenih narodov (OZN), kjer sodeluje v Odprti delovni skupini o staranju v New Yorku in Svetu OZN za človekove pravice v Ženevi. V slednjem skupaj z Argentino vodi skupino prijateljev pravic starejših. V preteklih letih je Slovenija s podporo te skupine prispevala k sprejetju več resolucij o človekovih pravicah starejših, ki obravnavajo starizem, diskriminacijo, nasilje in zanemarjanje starejših. Poleg tega je med ključnimi podpornicami mandata neodvisne izvedenke ZN za pravice starejših.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve vsako leto aktivno sodeluje pri Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki poteka v Ljubljani in je namenjen ozaveščanju o človekovih pravicah starejših, aktivnem staranju ter vključujoči družbi. Letošnji, že 23. festival, poteka med 30. septembrom in 2. oktobrom 2024 ter vključuje bogat strokovni in kulturni program.

Aktivno staranje ter medgeneracijsko sodelovanje je ključnega pomena za dostojno staranje in izboljšanje kakovosti življenja starejših. Mednarodni dan starejših, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila leta 1990, nas opominja na pomemben prispevek starejših v družbi ter na izzive, s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.