Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Virus Zahodnega Nila potrjen pri štirih sivih vranah v Ljubljani

Nacionalni veterinarski inštitut je Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil o potrditvi virusa Zahodnega Nila pri štirih sivih vranah, najdenih v Mestni občini Ljubljana. To je prvi primer potrjene okužbe pri pticah v Sloveniji po letu 2021.

Virus Zahodnega Nila potrjen pri štirih sivih vranah v Ljubljani

Virus Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji, zlasti vrste Culex spp., ima za rezervoar različne vrste ptic, pri katerih lahko povzroči množične izbruhe bolezni, vključno s pogini. Najbolj dovzetne za okužbo so ptice iz reda pevk, zlasti vrane iz družine Corvidae.

Poleg ptic so za okužbo dovzetni tudi konji in ljudje, ki pa bolezni ne prenašajo naprej. Virus Zahodnega Nila izvira iz Afrike, prvič pa je bil odkrit leta 1937 v Ugandi. Danes je razširjen po vsem svetu, vključno z Evropo, kjer je v letošnjem letu bolezen že bila potrjena v več državah, med njimi Avstrija, Italija, Nemčija in Španija.

Bolezen je bila letos zabeležena tudi pri ljudeh. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani nudi dodatne informacije o simptomih okužbe, primerih pri ljudeh in ukrepih za zaščito.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.