Kuhinja kot največji vir bakterij, tam je še več mikroorganizmov kot na stranišču

Kuhinja je pogosto smatrana kot osrednji prostor vsakega doma, kjer poteka priprava obrokov in družinska srečanja. A raziskave kažejo, da ta prostor skriva tudi nepričakovane nevarnosti za zdravje, saj v mnogih primerih vsebuje več bakterij kot stranišče. Medtem ko pogosto domnevamo, da je kopalnica najbolj umazano mesto v domu, številne študije, vključno z raziskavo Nacionalne sanitarne fundacije (NSF), opozarjajo, da določeni pripomočki in površine v kuhinji predstavljajo pravo gojišče mikroorganizmov.

Kuhinja kot največji vir bakterij, tam je še več mikroorganizmov kot na stranišču

Največje presenečenje v tovrstnih raziskavah predstavlja kuhinjska gobica, ki se je izkazala za najonesnaženejši predmet v mnogih domovih. Na Univerzi Furtwangen so ugotovili, da lahko kuhinjska gobica vsebuje več kot 360 različnih vrst bakterij, vključno z nevarnimi Escherichia coli in Staphylococcus aureus. Te bakterije so povezane z resnimi okužbami, njihovo širjenje pa olajšuje sposobnost gobice, da zadržuje vlago in delce hrane, kar ustvarja idealne pogoje za rast mikrobov.

Čeprav obstajajo poskusi razkuževanja gobic, denimo s segrevanjem v mikrovalovni pečici, ti postopki le omejeno odstranijo bakterije in ne zagotavljajo popolne sterilnosti. Zato strokovnjaki svetujejo menjavo gobic vsakih sedem do deset dni, saj redna uporaba gobic brez zamenjave povečuje tveganje za okužbe. Kot alternativa so se izkazale silikonske ščetke za pomivanje posode, ki jih je lažje očistiti in tako zmanjšajo tveganje za okužbe.

Pomivalno korito je še en prostor v kuhinji, kjer lahko najdemo večje število bakterij kot v stranišču. Ugotovljeno je, da pomivalna korita pogosto vsebujejo celo do 100.000-krat več bakterij kot straniščne školjke, saj kombinacija ostankov hrane, vlage in ugodnih temperatur ustvarja idealno okolje za razmnoževanje mikrobov. Škodljive bakterije, kot sta salmonela in E. coli, lahko v takih pogojih preživijo in povzročajo navzkrižno kontaminacijo, če korito ni redno in pravilno očiščeno.

Druge bakterijske pasti v kuhinji
Poleg gobic in pomivalnih korit so še druge površine in predmeti v kuhinji, ki pogosto gostijo bakterije:

Deske za rezanje
Zlasti deske za rezanje surovega mesa so znane po prisotnosti nevarnih bakterij, kot sta salmonela in E. coli. Priporočljivo je imeti ločene deske za različne vrste živil, saj uporaba iste deske za meso in zelenjavo povečuje tveganje za navzkrižno kontaminacijo.

Predali za zelenjavo v hladilniku
Tudi predali za shranjevanje sveže zelenjave v hladilniku lahko predstavljajo nevarnost, če niso redno očiščeni. Ostanki gnijoče zelenjave v teh predalih omogočajo razvoj škodljivih bakterij, zato je priporočljivo redno čiščenje hladilnika z raztopino kisa in vode.

Kuhinjski pripomočki
Noži, lopatice in drugi pripomočki, če niso pravilno očiščeni, lahko hitro prenesejo bakterije na druga živila. Pomembno je, da so pripomočki temeljito oprani, še posebej po uporabi z živilom, kot je surovo meso.

Razmnoževanje bakterij v kuhinji lahko povzroči okužbe, kot sta salmoneloza in gastroenteritis, ki se kažejo s simptomi, kot so driska, vročina in bruhanje. Tudi resnejši patogeni, kot so Toxoplasma gondii, virus hepatitisa A in E ter povzročitelji kolere, lahko uspevajo v nezadostno očiščenih kuhinjskih okoljih. Takšna okužba lahko resno ogrozi zdravje, zlasti pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Da bi zmanjšali tveganje za okužbe, strokovnjaki svetujejo nekaj osnovnih ukrepov, kot so redno menjavanje gobic, vsakodnevno čiščenje pomivalnega korita z razkužilom in ločena uporaba desk za različna živila. Vročo vodo in razkužila je priporočljivo uporabljati tudi za pranje kuhinjskih krp, saj lahko te v nasprotnem primeru postanejo pravo gojišče bakterij.

Kuhinja tako ostaja ključni prostor za pripravo hrane, vendar je obenem tudi kraj, kjer lahko nepravilno vzdrževanje čistoče predstavlja nevarnost za zdravje. Preprosti koraki za redno vzdrževanje higiene lahko občutno zmanjšajo tveganje za okužbe ter poskrbijo, da kuhinja ostane varen in prijeten prostor za vse družinske člane.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Priljubljeno

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.