Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas za poplavljene v BiH zbrala več kot 100.000 evrov

Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovenska karitas sta za Bosno in Hercegovino, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, doslej zbrala več kot 100.000 evrov, sta sporočili dobrodelni organizaciji. Od danes bo Karitas v trgovinah Mercatorja začela zbirati tudi materialno pomoč prizadetim oziroma hrano in higienske pripomočke.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas za poplavljene v BiH zbrala več kot 100.000 evrov

Rdeči križ Slovenije je že v prvih dneh za pomoč prebivalcem BiH po katastrofalnih poplavah prispeval 77.000 evrov, so sporočili iz organizacije. Iz sklada solidarnosti so že v petek nakazali 5000 evrov Nacionalnemu društvu Rdečega križa BiH, ki se je zahvalilo Sloveniji za izkazano solidarnost in zbrano finančno pomoč.

Rdeči križ zbira zgolj finančno pomoč, materialne pomoči trenutno ne zbirajo. Prispevke zbira z nakazili na transakcijski račun in s poslanimi sms-sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov.

Ob tem so poudarili, da bodo vsa finančna sredstva, ki se bodo zbrala od danes in do preklica, prek Nacionalnega društva Rdečega križa BiH, nakazana prebivalstvu BiH, ki so jih prizadele poplave.

Slovenska karitas je do danes za pomoč poplavljenim v BiH zbrala dobrih 30.000 evrov, od tega so 10.000 evrov že nakazali Karitas BiH, ki bo kupila in razdelila pakete s konzervirano hrano in higienske potrebščine, so za STA sporočili iz organizacije.

V torek začnejo zbirati materialno pomoč v trgovskih centrih Mercator po vsej Sloveniji. V posebej označenih košarah bodo zbirali hrano in higienske pripomočke do 1. decembra.

Danes so jim iz Karitas BiH sporočili, da najbolj potrebujejo konzervirano in trajno hrano (fižol s klobasami, piščančja in goveja obara, sardine v olju, tuna v olju ali slanici, različne paštete, ragu z mesom in zelenjavo), suho hrano in prehranska dopolnila, kot so juhe v vrečki, riž, testenine, pšenični zdrob, otroška hrana, mešanica zelenjavnih začimb.

Prav tako potrebujejo osnovni higienski paket, v katerem so toaletni papir, milo, šampon, zobna pasta, zobna ščetka, deodorant, vlažni robčki, robčki, brisača, detergent za perilo, higienski vložki, otroški šampon ali milo, plenice za dojenčke, pena za britje, britvice in razkužilo za roke.

Priporočajo se tudi za večje donacije podjetij, ki imajo na voljo te izdelke. Danes so na primer prejeli že prvo informacijo od podjetja Medis, ki bo doniralo začetne mlečne formule za dojenčke, so navedli.

Vso zbrano materialno pomoč bo Slovenska karitas posredovala Karitas v BiH, ki jo bo skupaj s sodelavci Škofijskih karitas Sarajevo in Mostar razdelila najbolj ranljivim v poplavah prizadetim ljudem oz. družinam. Ob tem se bo Karitas BiH za nujno pomoč povezala in sodelovala tudi z lokalno civilno zaščito in drugimi organizacijami, ki bodo pomagale na terenu.

V nadaljevanju bo Karitas BiH prizadetim gospodinjstvom pomagala s finančno pomočjo pri obnovi poplavljenih domov, vključno z nakupom osnovnega pohištva in gradbenega materiala. Karitas bo ves čas nudila tudi psihosocialno pomoč prizadetim družinam.

Slovenska karitas se še naprej priporoča tudi za finančna sredstva, ker bodo prizadeti s poplavami potrebovali dolgotrajno pomoč. Prispevke zbira z nakazili na transakcijski račun in s poslanim sms-sporočilom KARITAS5 na 1919 (pet evrov) ali KARITAS10 na 1919 (10 evrov).

BiH je minuli konec tedna zajelo obilno deževje, ki je poleg velike gmotne škode po zadnjih uradnih podatkih zahtevalo 16 življenj, pristojni pa se bojijo, da to še ni končna številka, saj veliko oseb pogrešajo. Najbolj prizadeto je bilo območje Donje Jablanice, po prvih podatkih je bilo prizadetih 1135 gospodinjstev, 50 objektov pa je po podatkih RKS popolnoma uničenih.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.