Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Rusija se želi umakniti iz prepovedi poskusov jedrskega orožja

Rusija je v organizaciji s 160 drugimi državami, ki so se zavezale, da bodo prenehale testirati jedrsko orožje. Pogodba o prepovedi jedrskih poskusov iz leta 1996 prepoveduje vse poskuse jedrskega orožja za vojaške ali civilne namene po vsem svetu. Zdaj želi Rusija izstopiti iz te organizacije in pripravlja ustrezen zakon.

Rusija se želi umakniti iz prepovedi poskusov jedrskega orožja

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem izjavil, da želi ponovno preizkusiti jedrsko orožje. Rusija pa je zagotovila, da bo jedrsko orožje ponovno preizkusila le, če bodo poskusile tudi ZDA. ZDA niso podpisale pogodbe o prepovedi jedrskih poskusov.

Pojasnilo: Prepoved jederskega orožja 
Prepoved jedrskega orožja na svetu je urejena z Mednarodno pogodbo o prepovedi jedrskega orožja (TPNW), ki jo je leta 2017 sprejelo 122 držav in je začela veljati januarja 2021. Pogodba prepoveduje razvoj, testiranje, proizvodnjo, posedovanje, skladiščenje, uporabo in grožnjo z uporabo jedrskega orožja, pa tudi razporejanje jedrskih orožij na nacionalnem ozemlju in pomoč pri izvajanju prepovedanih dejavnosti. Države pogodbenice so tudi zavezane zagotavljati pomoč posameznikom, ki so prizadeti zaradi uporabe ali testiranja jedrskega orožja, ter sprejeti ukrepe za okoljsko sanacijo. Pogodba je plod razprave o humanitarnih posledicah jedrskih orožij.


Rubrika razumljivo ponuja novice v lažje razumljivem jeziku. Ta pristop omogoča, da informacije dosežejo širšo publiko, omogoča boljšo razumevanje in vključenost ter pomaga ljudem doseči enake možnosti in svobodo informacij.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.