Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Mesec prostora 2024: Podnebje se spreminja, načrtujmo prihodnost, ukrepajmo zdaj

Z oktobrom se v Sloveniji pod okriljem Ministrstva za naravne vire in prostor tradicionalno začenja Mesec prostora. Letošnji slogan »Podnebje se spreminja, načrtujmo prihodnost, ukrepajmo zdaj« poudarja nujnost prilagajanja naselij na podnebne spremembe ter izpostavlja ključno vlogo prostorskega in urbanističnega načrtovanja, arhitekture, gradbeništva in trajnostne mobilnosti.

Mesec prostora 2024: Podnebje se spreminja, načrtujmo prihodnost, ukrepajmo zdaj

 

Podnebne spremembe predstavljajo enega največjih izzivov današnjega časa, saj njihovi učinki, kot so poplave, vročinski valovi in suše, že vplivajo na naša naselja in infrastrukturo. Minister za naravne vire in prostor, Jože Novak, je na nedavnem predsedničinem forumu na Brdu pri Kranju poudaril, da je premišljeno načrtovanje prostora, prilagojeno naravnim danostim in okoljskim ciljem, ključnega pomena za prihodnost. Prav tako je izpostavil pomen zelenih in modrih rešitev ter odpornost infrastrukture kot nujne ukrepe za prilagajanje na podnebne izzive.

Letošnji Mesec prostora, ki poteka že enajstič, bo s številnimi dogodki, kot so konference, razstave, izobraževanja in delavnice, nagovarjal strokovno in širšo javnost, vključno z otroki in mladostniki. Poudarek bo na ustvarjanju trajnostno načrtovanih, podnebno odpornih naselij, ki bodo omogočila boljše kakovostno življenje v prihodnosti.

Dogodki bodo potekali po vsej Sloveniji, začeli se bodo 7. oktobra 2024, na Svetovni dan Habitata in Svetovni dan arhitekture, Mesec prostora pa se bo zaključil 31. oktobra ob obeležitvi Svetovnega dne mest.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.