Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Slovenija prvič predsedovala Varnostnemu svetu Združenih narodov

Septembra 2024 je Slovenija v okviru svojega nestalnega članstva prvič predsedovala Varnostnemu svetu Združenih narodov (VS OZN). Predsedovanje septembra predstavlja dodatni organizacijski izziv, saj v tem času poteka tudi t.i. visoki teden, namenjen splošni razpravi Generalne skupščine OZN.

Slovenija prvič predsedovala Varnostnemu svetu Združenih narodov

Osrednji dogodek, ki ga je Slovenija organizirala, je bila sicer odprta razprava na visoki ravni z naslovom "Voditeljstvo za mir", ki jo je vodil predsednik vlade dr. Robert Golob.

V visokem tednu sta zaradi zahtev držav članic potekali tudi zasedanji o Ukrajini in Gazi, ki ju je prav tako vodil predsednik vlade. Na teh zasedanjih so evropske države enotno obsojale rusko agresijo v Ukrajini ter pozvale k nujnim ukrepom za reševanje humanitarne krize v Gazi.

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je vodila razpravi o razmerah v Libanonu ter o sodelovanju med Varnostnim svetom in predsedujočimi državami Arabskemu vrhu. Vodila je tudi sestanka o Afganistanu, s posebnim poudarkom na pravicah žensk in deklic, ter o izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu.

Med septembrskimi zasedanji so bile sprejete tudi pomembne resolucije. Ena je podaljšala sankcijske ukrepe za Sudan, druga pa podaljšala mandat Večnacionalne misije za varnostno podporo Haitiju. Slovenija je organizirala več dogodkov in izjav za javnost, zlasti v povezavi z ženskami, mirom in varnostjo ter podnebnimi spremembami.

Slovenija je tako v svojem prvem predsedovanju Varnostnemu svetu OZN izpostavila pomembna mednarodna vprašanja in potrdila svojo zavezanost k iskanju rešitev za trajnostni mir in varnost na globalni ravni.

Vesti.si je spletni portal, namenjen pregledu novic s poudarkom na lokalnem dogajanju. 

UREDNIŠTVO:
urednistvo@adriainfo.si

OGLAŠEVANJE:
oglasi@adriainfo.si

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.